In de schijnwerpers: Alisha, Programmamanager van het WEP
Sinds 2013, de start van het Women Empowerment Project in Nepal, hoort ze bij het vaste lokale team. Inmiddels heeft ze bijna 400 vrouwen voor het project geselecteerd, begeleid en hen een luisterend oor geboden. We stellen je graag voor aan onze lokale programmamanager Alisha Malla!
Te voet de bergdorpen in..
Het begon allemaal met een vacature in de lokale krant van Pokhara, de plaats waar Alisha is opgegroeid en nu woont met haar man en dochter van 3 jaar. Met een master in ‘development en gender studies’ op zak en een behoorlijke dosis positieve energie, solliciteerde zij in 2013 op de functie als project manager bij Namaste Community Foundation. Na een goed gesprek met Visma (oprichter van de Nepalese stichting), werd ze twee dagen later gebeld: ze kon direct beginnen!
De eerste jaren werkte Alisha als Programmamanager voor het Women Empowerment Project. Elke week ging ze het berggebied van Ghachock in om vrouwen te ontmoeten die onder de armoedegrens leefden en mogelijk behoefte hadden aan een naai/handwerk- of agritraining. Te voet ging ze de bergdorpen in, om gesprekken aan te gaan met vrouwen en te luisteren naar hun verhalen en uitdagingen. Zo won ze langzamerhand het vertrouwen van vele vrouwen uit de regio en waren de eerste volle trainingsgroepen een feit.
Samen werken aan een zelfstandige toekomst
Tijdens de wekelijkse trainingen, gegeven door haar collega Sajina, leerden de vrouwen de fijne kneepjes van het naaivak of het runnen van een kleine boerderij of moestuin. Alisha regelde alles eromheen: o.a. de selectieprocedure, de inschrijvingen, de administratie van de microkredieten na de trainingen, het na-traject en een impactmeting. Alles wat er nodig was om het Women Empowerment Project soepel te laten verlopen. Een belangrijke taak, maar volgens Alisha is het vooral belangrijk om te luisteren, met geduld en respect.
‘Ik vind het belangrijk om naar iedere vrouw te luisteren, wat voor achtergrond of verhaal zij ook heeft. Iedere vrouw verdient respect! ‘Ik creëer een vertrouwelijke sfeer, zodat vrouwen hun verhalen met mij durven te delen’.
En op deze manier leidden Alisha en haar collega Sajina niet alleen bekwame onderneemsters op, zij gaven hen ook de kracht en het zelfvertrouwen om te werken aan een zelfstandige toekomst.
Uiteraard heeft Alisha de afgelopen 10 jaar vele mooie, maar ook verdrietige verhalen voorbij zien komen.
‘Te veel om op te noemen, dan ben ik uren bezig’, aldus Alisha. ‘Maar het allerbelangrijkste blijft voor mij om zoveel mogelijk vrouwen in Nepal een stem en toekomst te geven, dat grotere doel heb ik altijd voor ogen en de impact die ik zie in de levens van deze vrouwen zorgt ervoor dat ik elke dag met plezier naar mijn werk ga’.
Part-time werken in Nepal, dat is uitzonderlijk!
Toen ze in 2019 zwanger werd van haar dochter, dacht ze even dat ze haar werk voor de stichting moest stopzetten. In Nepal is het gebruikelijk dat vrouwen na de geboorte van het kind pas weer aan de slag gaan als het kind naar school gaat. Het concept ‘part-time’ werken is bij Nepalese werkgevers niet bekend. Dit betekent dat veel vrouwen voor langere tijd hun baan verliezen en dus geen inkomen kunnen genereren.
‘Ik had mijn ontslagbrief al klaarliggen, totdat het bestuur mij voorstelde om terug te komen na mijn zwangerschapsverlof, als parttime werkneemster. Iets waar ik zelf nooit aan had gedacht, maar ontzettend blij mee ben!’.
Inmiddels is haar dochter 3 jaar oud en werkt Alisha parttime en is ze verantwoordelijk is voor het contact met het Nederlandse team, de rapporten voor de sponsors, het bijhouden van de micro-lening en het opzetten van nieuwe trainingen en het opvolgen van cursisten na de trainingen. Iets wat ze met enorm veel enthousiasme en passie doet!
Ik kan zorgen voor mijn dochter en mij ook nog steeds inzetten voor een betere toekomst voor vrouwen in Nepal! Deze combinatie brengt mij enorm veel blijdschap en geluk. En ik hoop nog vele jaren bij te dragen aan een positieve impact op de levens van vele vrouwen in Nepal.