In gesprek met Kopila
We spraken Kopila over haar dagelijks leven en de coronatijd. Deze onderneemster volgde haar opleiding tot kledingmaker in ons Women Empowerment Project.
Met haar drie kinderen, twee dochters van 13 en 14 en een zoontje van 1,5 woont ze in een klein huis in het bergdorp Ghachock in de bergen van Nepal. Voordat ze in oktober 2017 aan ons project deelnam, werkte ze in de bouw. “Het waren lange dagen, vaak in de hete zon, waarin ik uren achtereen met zware manden aan mijn hoofd stenen, gruis en cement moest sjouwen” vertelt ze. “Het is fysiek zwaar en gevaarlijk werk. En ik was erg ongelukkig omdat ik niet goed voor mijn kinderen kon zorgen.” Werk in de bouw is onregelmatig seizoenswerk en het betaalt erg slecht. Hierdoor hadden de kinderen geen boeken en uniformen, die verplicht zijn om naar school te kunnen. En door het werk moest ze vaak weg van huis. “Het leven was overleven, met veel zorgen om mijn kinderen en mijn gezondheid”.
Via via hoorde ze van het Women Empowerment Project en ze meldde zich gelijk aan. Ze was erg blij toen ze aangenomen werd als trainee voor de naai- en handwerktraining. Ze zag het als haar grote kans op een beter en gezonder leven. Al had ze nog nooit met een naaimachine gewerkt, ze koos ervoor om kleding te leren maken. In het openen van een eigen naai-atelier aan huis, zag ze dé oplossing voor haar problemen.
Deze training en lening was een grote verandering in mijn leven. Ik kan nu aan huis werken en heb inmiddels veel klanten hier in de buurt. Ik heb een goed en regelmatig inkomen uit mijn eigen naai-atelier. Ik heb nu zoveel meer zelfvertrouwen, nu ik mijn eigen gezin kan onderhouden en ik me weer gezond voel.
Na de drie maanden durende training was Kopila in staat om met de basistechnieken die ze had geleerd kleding te maken voor zichzelf en haar kinderen. Met een microlening kocht ze een naaimachine, stoffen, een schaar, naalden en draad. Als eerste naaide ze uniforms voor haar kinderen om naar school te kunnen. En ze verkocht ze ook aan de buurkinderen. Met het verdiende geld kon ze boeken voor hen kopen en is ze haar lening gaan terug betalen. “Deze training en lening was een grote verandering in mijn leven. Ik kan nu aan huis werken en heb inmiddels veel klanten hier in de buurt. Ik heb een goed en regelmatig inkomen uit mijn eigen naai-atelier. Ik heb nu zoveel meer zelfvertrouwen, omdat ik mijn eigen gezin kan onderhouden en ik me weer gezond voel. We hebben nog een kindje gekregen. Mijn geluk kon niet op.”
Er was geen vervoer naar de stad en ik had bovendien geen geld meer. Ik was zo bang.
En toen kwam de lockdown. 25 maart 2020 ging alles in Nepal maandenlang op slot. “Dit was een extreem moeilijke tijd. De scholen gingen dicht, de bussen stopten met rijden. Ik kon in het begin nog eten kopen, maar het geld raakte snel op. Ik mocht nog een tijdje op krediet mijn eten bij de winkel halen, maar toen de schuld te hoog werd hield dat op. Ik leende geld van de buren. Mijn man werkt als arbeider in het buitenland, maar de banken waren dicht. Toen werd mijn zoontje erg ziek. Ik kon niet met hem naar het ziekenhuis, er was geen vervoer naar de stad en ik had bovendien geen geld meer. Ik was zo bang.” Namasté Foundation zette zo snel mogelijk een noodhulp programma op. De vrouwen die het nodig hebben, krijgen hieruit nog steeds zaken als rijst, linzen, olie, thee en handzeep. “Toen er hulp kwam vanuit Namaste Foundation heeft ons dat echt gered. ”
Ik kan niet wachten mijn naai-atelier weer te openen
Over de toekomst blijft Kopila positief. Nu in Nepal alles stap voor stap weer opengaat en de scholen langzaamaan weer lijken te beginnen, kijkt ze ernaar uit weer aan de slag te kunnen. Zodra ze weer naar de markt kan om een nieuwe basisvoorraad stoffen en materialen aan te schaffen, wil ze dat gelijk doen. Ze is erg blij dat Namasté Foundation haar daarbij wil helpen. “Ik kan niet wachten mijn naai-atelier weer te openen”.
Wil je Kopila en de andere vrouwen in de Het Women Empowerment project steunen? Dan kun je hier doneren. Jouw donatie helpt ons om noodhulp te bieden tijdens de lockdown en om de vrouwen daarna te steunen bij de herstart van hun businesses. Bedankt!